Bezoekersvraag
- klik hier om uw vraag te stellen
- bekijk hier alle bezoekersvragen
Kennisbank
- Bewegingsapparaat
- Spijsvertering
- Slokdarmverstopping
- Koliek
- Maagzweren
- Slechte spijsvertering/diarree
- Zandkoliek
- Spijsverteringsstelsel
- Basisprincipes voor een gezond maagdarmkanaal
- Relatie voeding en koliek
- Mest pH en bacterieflora tijdens voerveranderingen
- Gebitsproblemen
- Glutenintolerantie
- Leverziekte
- Voeren na een koliekaanval of -operatie
- Longen
- Vacht/Huid
- Van jong tot oud
- Dik of dun
- Gedrag
- Prestatie
- Rassen
- Educatie
- Rantsoenen
- Eenheden
- Het belang van voer wegen
- Behoefte energie/eiwit
- Glycemische index
- Hulp bij rantsoenberekening
- Natuurlijk voeren
- Biologisch paardenvoer
- GMO vrij paardenvoer
- Water voor paarden
- Voersystemen
- Goed ransoen samenstellen
- Verschil tussen brok en muesli
- Laag suiker/zetmeel dieet
- Veranderingen in het rantsoen
- Weidegang
- Ruwvoer
- Productie
- Fokkerij
- Vitaminen en mineralen
- Vet en olie voeren
Kleur van hooi versus voedingswaarde
Door bezoeker E. op 23-11-2010
Het hooi wat bij ons op stal gevoerd wordt is van de eerste snede. Het is goudgelig van kleur (ongeveer dezelfde kleur als stro ). Wat zegt de kleur van het hooi over de hoeveelheid eiwitten, suikers, kortom de voedingswaarde ?
Antwoord:
De kleur, geur en structuur kunnen een indicatie geven van de voedingswaarde van hooi of kuilgras, maar een nauwkeurige inschatting kan alleen gemaakt worden met een ruwvoeranalyse.
De kleur van het hooi zegt iets over de periode van drogen op het land. Hoe langer de tijd is tussen het maaien en het oogsten van het product, hoe langer het product de tijd heeft gekregen om te drogen. Over het algemeen geldt hoe langer het product op het land ligt te drogen, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan in het product.
Hooi met een groene kleur heeft kortere tijd gedroogd, waardoor er meer voedingsstoffen behouden zijn gebleven. Goudgelig hooi zit hier tussenin en bruin hooi heeft lange tijd op het land gedroogd, waardoor meer voedingsstoffen verloren zijn gegaan.
Niet alleen de kleur zegt iets over de voedingswaarde, maar ook de geur en structuur zijn belangrijke peilers. Fijn hooi met veel blad heeft een hogere voedingswaarde dan grof hooi zonder blad met uitsluitend lange stengels. Gebruik voor de inschatting van de kwaliteit ruwvoer je ogen(kijken), handen(voelen) en neus(ruiken).
Bekijk een richtlijn van de voedingswaarde van drie verschillende soorten hooi op de volgende pagina: Voedingswaarde ruwvoer